AUCA DE CAN REMENADedicat a Mª Lluïsa, Josep Maria, fills i nets.Per anar a can Remenano us podeu equivocartant si voleu fer dreceraper Amer i la Cellerao be pujar per LloràEn treure el cap a les Planes,el pla del Jonquer passat,hi veureu una senyeraque és la senyal primerade que ja hi heu arribat.El segon carrer a l’esquerra,del bici carril a un vol,us portarà a can Remenaque tot pujant ell us menaon hi ha el camp de futbolAquest carrer és “el Carlot”de sempre així nomenatque el nostra poble parteixcom si es tractés d’un gran eixque separa teula i blat.Però fem un xic d’històriaque can Remena primerfou bar, queviures i hostalen el carrer Joan Vidalfent serveis de botiguer.En Pere i la Margaritaamb treball i gran delitvolen el lloc ampliar-hoperò no poden intentar-hodintre un espai tan petit Decideixen el trasllati en començar el Carlotuna casa van vestiron poder menjar i dormircom si fos un hostalotI aquella primera empentava convertir en gran hostalel que havien somniati un negoci han engegat on sols pagues el que val.Amb la matança del porcconquista molts visitantsque el diumenge amb autocars’apilonen per filmarcom viuen els vilatans.I un gran menjador convidaa festa i celebracionscumpleanys i casamentsbatejos i altres ebensfestes dels vells i comunionsI la pensió plena a dojod’estiuejants que, com fi,volen anar a can Remenaper menjars de tota menai a la nit poder dormir.Però els anys tampoc perdoneni com de la vida un ballels avis a poc a pocveuen que s’apaga el focd’una vida de treballI les tasques encomanena fills, nets, que treballantfa molts anys que ho regenteni com més va, més ho senten,que el servei ha anat guanyant.Els dies que juga el Barçacan Remena fa un esclatamb gent gran, molta canalla,ulls clavats a la pantallai la botifarra al plat.Per escollir:amanides,trinxat amb xuia, fesols,meló amb pernil, escudella,amb bolets bona vedella,entrecot, llom o cargols.Bacallà amb ous i panses,canelons, conill rostit,pollastre al forn, esqueixada,una bona escalivada,carn de perol o bullit.Botifarres o costelles,peus de porc de tant en tantperquè la cuina és sens dubteamb xup xup i bon producteel que els fa tirar endavant.I els ossos de l’espinadaa la brasa, Déu ni do ! gall dindi amb panses i prunesque fins i tot les engrunesdel pa que hi mulles és bo.Amb l’arròs a la cassolala Sonia miracles fa,i els macarrons i embotitsrealment semblen sortitsde receptes de temps ha.I com que la gana apretaa l’auca vull posar fi.A can Remena faig viaque no vull s’acabi el diasense sopar i ... a dormir.Joan Arnau – estiu 2012
AUCA DE CAN REMENA
ResponEliminaDedicat a Mª Lluïsa, Josep Maria, fills i nets.
Per anar a can Remena
no us podeu equivocar
tant si voleu fer drecera
per Amer i la Cellera
o be pujar per Llorà
En treure el cap a les Planes,
el pla del Jonquer passat,
hi veureu una senyera
que és la senyal primera
de que ja hi heu arribat.
El segon carrer a l’esquerra,
del bici carril a un vol,
us portarà a can Remena
que tot pujant ell us mena
on hi ha el camp de futbol
Aquest carrer és “el Carlot”
de sempre així nomenat
que el nostra poble parteix
com si es tractés d’un gran eix
que separa teula i blat.
Però fem un xic d’història
que can Remena primer
fou bar, queviures i hostal
en el carrer Joan Vidal
fent serveis de botiguer.
En Pere i la Margarita
amb treball i gran delit
volen el lloc ampliar-ho
però no poden intentar-ho
dintre un espai tan petit
Decideixen el trasllat
i en començar el Carlot
una casa van vestir
on poder menjar i dormir
com si fos un hostalot
I aquella primera empenta
va convertir en gran hostal
el que havien somniat
i un negoci han engegat
on sols pagues el que val.
Amb la matança del porc
conquista molts visitants
que el diumenge amb autocar
s’apilonen per filmar
com viuen els vilatans.
I un gran menjador convida
a festa i celebracions
cumpleanys i casaments
batejos i altres ebens
festes dels vells i comunions
I la pensió plena a dojo
d’estiuejants que, com fi,
volen anar a can Remena
per menjars de tota mena
i a la nit poder dormir.
Però els anys tampoc perdonen
i com de la vida un ball
els avis a poc a poc
veuen que s’apaga el foc
d’una vida de treball
I les tasques encomanen
a fills, nets, que treballant
fa molts anys que ho regenten
i com més va, més ho senten,
que el servei ha anat guanyant.
Els dies que juga el Barça
can Remena fa un esclat
amb gent gran, molta canalla,
ulls clavats a la pantalla
i la botifarra al plat.
Per escollir:amanides,
trinxat amb xuia, fesols,
meló amb pernil, escudella,
amb bolets bona vedella,
entrecot, llom o cargols.
Bacallà amb ous i panses,
canelons, conill rostit,
pollastre al forn, esqueixada,
una bona escalivada,
carn de perol o bullit.
Botifarres o costelles,
peus de porc de tant en tant
perquè la cuina és sens dubte
amb xup xup i bon producte
el que els fa tirar endavant.
I els ossos de l’espinada
a la brasa, Déu ni do !
gall dindi amb panses i prunes
que fins i tot les engrunes
del pa que hi mulles és bo.
Amb l’arròs a la cassola
la Sonia miracles fa,
i els macarrons i embotits
realment semblen sortits
de receptes de temps ha.
I com que la gana apreta
a l’auca vull posar fi.
A can Remena faig via
que no vull s’acabi el dia
sense sopar i ... a dormir.
Joan Arnau – estiu 2012