L´ENTORN

1 comentari:

  1. AUCA DE CAN REMENA

    Dedicat a Mª Lluïsa, Josep Maria, fills i nets.

    Per anar a can Remena
    no us podeu equivocar
    tant si voleu fer drecera
    per Amer i la Cellera
    o be pujar per Llorà

    En treure el cap a les Planes,
    el pla del Jonquer passat,
    hi veureu una senyera
    que és la senyal primera
    de que ja hi heu arribat.

    El segon carrer a l’esquerra,
    del bici carril a un vol,
    us portarà a can Remena
    que tot pujant ell us mena
    on hi ha el camp de futbol

    Aquest carrer és “el Carlot”
    de sempre així nomenat
    que el nostra poble parteix
    com si es tractés d’un gran eix
    que separa teula i blat.

    Però fem un xic d’història
    que can Remena primer
    fou bar, queviures i hostal
    en el carrer Joan Vidal
    fent serveis de botiguer.

    En Pere i la Margarita
    amb treball i gran delit
    volen el lloc ampliar-ho
    però no poden intentar-ho
    dintre un espai tan petit








    Decideixen el trasllat
    i en començar el Carlot
    una casa van vestir
    on poder menjar i dormir
    com si fos un hostalot

    I aquella primera empenta
    va convertir en gran hostal
    el que havien somniat
    i un negoci han engegat
    on sols pagues el que val.

    Amb la matança del porc
    conquista molts visitants
    que el diumenge amb autocar
    s’apilonen per filmar
    com viuen els vilatans.

    I un gran menjador convida
    a festa i celebracions
    cumpleanys i casaments
    batejos i altres ebens
    festes dels vells i comunions




    I la pensió plena a dojo
    d’estiuejants que, com fi,
    volen anar a can Remena
    per menjars de tota mena
    i a la nit poder dormir.

    Però els anys tampoc perdonen
    i com de la vida un ball
    els avis a poc a poc
    veuen que s’apaga el foc
    d’una vida de treball

    I les tasques encomanen
    a fills, nets, que treballant
    fa molts anys que ho regenten
    i com més va, més ho senten,
    que el servei ha anat guanyant.

    Els dies que juga el Barça
    can Remena fa un esclat
    amb gent gran, molta canalla,
    ulls clavats a la pantalla
    i la botifarra al plat.

    Per escollir:amanides,
    trinxat amb xuia, fesols,
    meló amb pernil, escudella,
    amb bolets bona vedella,
    entrecot, llom o cargols.














    Bacallà amb ous i panses,
    canelons, conill rostit,
    pollastre al forn, esqueixada,
    una bona escalivada,
    carn de perol o bullit.

    Botifarres o costelles,
    peus de porc de tant en tant
    perquè la cuina és sens dubte
    amb xup xup i bon producte
    el que els fa tirar endavant.

    I els ossos de l’espinada
    a la brasa, Déu ni do !
    gall dindi amb panses i prunes
    que fins i tot les engrunes
    del pa que hi mulles és bo.

    Amb l’arròs a la cassola
    la Sonia miracles fa,
    i els macarrons i embotits
    realment semblen sortits
    de receptes de temps ha.

    I com que la gana apreta
    a l’auca vull posar fi.
    A can Remena faig via
    que no vull s’acabi el dia
    sense sopar i ... a dormir.


    Joan Arnau – estiu 2012

    ResponElimina